Zuiderzicht Antwerpen door KCAP en evr-architecten

Rotterdam/Gent, 30 november 2021 – De woontoren Zuiderzicht in Antwerpen, België, naar ontwerp van KCAP en evr-architecten is gerealiseerd. Zuiderzicht is een van de nieuwe gebouwen binnen de ontwikkeling Antwerpen Nieuw Zuid, een nieuw woongebied langs de Schelde in het zuiden van Antwerpen. De 80 meter hoge toren met geïntegreerd hotel valt op door zijn iconische dubbele gevel en dialoog met de omgeving. Ontwikkelaar Triple Living wees de opdracht voor het ontwerp van Zuiderzicht toe aan het Nederlands-Belgische team nadat het ontwerp in 2014 met de eerste prijs in een internationale architectuurprijsvraag bekroond werd. Bureau Bouwtechniek ondersteunde de architecten met de technische uitwerking en bouwbegeleiding. ​

Zuiderzicht is één van acht hoogbouwvolumes die op verschillende plekken binnen het masterplan van Studio Associates Secchi-Viganò voor Antwerpen Nieuw Zuid zijn gepositioneerd. De locatie van Zuiderzicht is strategisch; dichtbij de rivier, in het groene landschap ontworpen van Bas Smets en op slechts 3 minuten afstand van het centrum van Antwerpen. Met zijn frisse kleur en open uitstraling past de Zuiderzichttoren in de Antwerpse traditie van witte, gelaagde, tektonische hoge gebouwen zoals de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal, de in art deco stijl ontworpen KBC-toren, de politietoren en andere.­

Het 21.082 m2 grote gebouw bestaat in de basis uit vijf lagen, waar zich onder andere een hotel met 108 kamers bevindt, daarbovenop een 25 verdiepingen tellende toren met 134 appartementen en eronder een parkeergarage met twee ondergrondse verdiepingen. Plint en toren vormen één samenhangend geheel. Het architectuurconcept voor Zuiderzicht kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan woningtypes voor verschillende gebruikers: jonge gezinnen, ouderen, co-housers, alleenstaanden en werkende stellen. De appartementen zijn compact en efficiënt rondom een centrale kern georganiseerd en voorzien van flexibele plattegronden en een dragende gevel. Door deze flexibiliteit kunnen woningen eenvoudig tot grotere eenheden gecombineerd worden of aangepast voor veranderende wensen in de toekomst.

"Ons concept interpreteert de kwaliteiten van de typische Belgische woning", zegt Han van den Born, architect en oud-partner van KCAP. "Alle appartementen zijn omgeven door een witte betonnen structuur die ontworpen is als een dubbelhoog raster. Iedere bewoner heeft de mogelijkheid om uit een reeks van ontwerpopties te kiezen om individueel vorm te geven aan de eigen buitenruimte die tussen de geïsoleerde gevel en het betonnen grid ontstaat. Denk aan balkons, omsloten wintertuinen en dakterrassen." Op de begane grond dragen duplexwoningen bij aan de verscheidenheid van woningtypes voor de diversiteit aan bewoners. "De duplexwoningen hebben elk een voordeur en buitenruimte op de begane grond waardoor een levendige overgang en verbinding met de publieke ruimte gemaakt wordt. Een bijzondere kwaliteit binnen een hoogbouwconcept", aldus Han van den Born.

De verschillend vormgegeven buitenruimtes zijn een hedendaagse interpretatie van de Belgische 'veranda' en werden ontworpen als individuele verlengstukken van de woonruimtes om de bewoners te laten profiteren van extra oppervlakte, licht en het prachtig uitzicht op Antwerpen, de rivier en de omgeving. De combinatie van de flexibele plattegronden met de wisselende oplossingen voor de invullingen van het omringende raster resulteert in een veelzijdig aanbod van appartementen en een gelaagd en sprekend gevelbeeld.

De getrapte vorm van het gebouw zorgt voor een naar boven toe slanker wordend volume in de skyline van Antwerpen. Tegelijkertijd ontstaan daardoor op de bovenste verdiepingen een aantal ruime terrassen. Een dubbelhoge passage in de plint doorkruist het gebouw. Bewoners, wijkbewoners en bezoekers kunnen zo door het gebouw heen wandelen tussen het plein voor het gebouw en het pad met speeltuin aan de andere zijde. De passage met de aansluitende gemeenschapsruimte kan ook gebruikt worden als ontmoetingsruimte voor bewoners of voor kleine evenementen en wordt daarmee een katalysator voor community building in de nieuwe wijk. Door de integrale toegankelijkheid van het project, de typologische variatie aan woningen en de levendige plint naast de hotelfuncties, versterkt het concept van Zuiderzicht de sociale duurzaamheid, diversiteit en saamhorigheid in het gebied.

Zuiderzicht is een compact passiefvolume waarbij de dubbele schil werd ontwikkeld vanuit de wens het beste wooncomfort te bieden op het vlak van wind, geluid, daglicht en oververhitting. Groene daken, zonnepanelen en een geïntegreerd systeem voor waterterugwinning zijn belangrijke elementen van het technische duurzaamheidsconcept. "Maar we kunnen duurzaamheid ook letterlijk opvatten als 'blijvend in de tijd'. De potentie van Zuiderzicht op de lange termijn ligt vooral in de waardering door de mensen en de meerwaarde die het gebouw voor zoveel mogelijk gebruikers kan opleveren voor een zo lang mogelijke tijd", zegt Niels Baeck, architect en bestuurder van evr-architecten.

Met Zuiderzicht is de agenda gezet voor een nieuwe en innovatieve manier van flexibel stedelijk wonen op een strategische ligging vlak bij het stadscentrum van Antwerpen en met directe contact met de omgeving.

 

Locatie: Antwerpen, België
Client: Triple Living NV
Jaar: 2016 - 2021
Status: Gerealiseerd
Programma: 21.082 m2 woontoren met 134 appartementen, hotel met 108 kamers, passage en inclusief 5.360 m2 ondergrondse parkeergarage voor 125 auto’s en fietsen
Architect: KCAP in samenwerking met evr-architecten ​
Participerende partijen: Bureau Bouwtechniek (technische uitwerking en bouwbegeleiding), Establis (stabiliteit), CES (EPB, techniek), Interbuild (aannemer)

Fotografie: © Stijn Bollaert
Tekeningen: © KCAP & evr-architecten

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

KCAP is een toonaangevend internationaal ontwerpbureau gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. KCAP werd in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en wordt tegenwoordig geleid door zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans. KCAP heeft kantoren in Rotterdam (NL), Zürich (CH) en Shanghai (CN) en werkt met een staf van meer dan 125 getalenteerde internationale professionals aan een breed scala aan projecten in Europa en Azië.

Li-Anne Krol
Public Relations Manager
Tel. +31 10 7890 300
pr@kcap.eu
www.kcap.eu

 

evr-architecten is een ontwerpteam voor duurzame architectuur en stedenbouw. Het kantoor is gevestigd in Gent en is actief in zowel private als openbare sector. Het bureau wordt geleid door Partners Manu Heytens, Bart Verstappen en Niels Baeck. Founding partners zijn Luc Eeckhout, Jan Van Den Broeke en Luc Reuse. Het architectenbureau is reeds 30 jaar actief in de Belgische bouwwereld, en telt op dit ogenblik een dertigtal medewerkers, architecten, ingenieur-architecten, stedenbouwkundigen, interieurvormgevers en grafisch vormgevers. evr-architecten zijn pioniers op het gebied van passiefbouw en integraal duurzaam bouwen. Uit hun projecten blijkt, naast een sterke technische kennis, een grote maatschappelijke en culturele betrokkenheid. Het kantoor is ook actief in onderzoeksprogramma’s in verband met integrale brede duurzaamheid en circulaire bouwen.

Linde Gobeyn ​
Office manager
Tel. +32 9 228 5752
info@evr-architecten.be
www.evr-architecten.be

 

Website preview
Zuiderzicht - KCAP
Zuiderzicht is a residential tower and part of the development of 'Antwerpen Nieuw Zuid', a new residential area next to the Scheldt in the Southern parts...
www.kcap.eu

Bekijk onze Press Room voor meer projecten en press kits: www.kcap.eu/pressroom

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KCAP

KCAP is een internationaal ontwerpbureau, een team van meer dan 125 mensen en 25 nationaliteiten die een gemeenschappelijke missie delen. Met kantoren in Rotterdam, Zürich en Shanghai zijn we gespecialiseerd in stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, waarbij we zorg dragen voor de levenscyclus en transformatieprocessen van gebouwen, buurten en regio's. KCAP is in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekend internationaal ontwerpbureau met zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans.

Neem contact op met

kcap.eu/pressroom

+31 (0)10 7890 300

pr@kcap.eu

www.kcap.eu