The Twins van KCAP, een woonensemble als een groene vallei

Rotterdam, 24 november 2022 - In oktober zijn The Twins van KCAP opgeleverd. Het project bestaat uit twee robuuste volumes die zijn gelegen rond een gemeenschappelijke binnentuin met getrapte groene terrassen. Gecombineerd met een ruimtelijk interieur en een luxueuze detaillering levert dit een royaal ensemble op, dat als een driedimensionale oase midden in de stedelijke dynamiek van Amsterdam ligt.

The Twins zijn onderdeel van Aan het IJ, de herontwikkeling van het Shell-terrein in Amsterdam-Noord tot een nieuw stadsdeel voor wonen, leren en werken. Het ensemble bevindt zich op twee L-vormige plots, op een sleutelpositie binnen het gebied. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt was het belangrijk dat de gebouwen hier dezelfde herkenbare schaal zouden hebben als de omringende bebouwing; tegelijkertijd vroeg de prominente locatie ook om een sterk architectonisch gebaar.

KCAP heeft ervoor gekozen om beide volumes te koppelen en naar elkaar toe te trekken - zowel in architectuur als in opzet. Hierdoor ontstonden twee zich in de knik verwijdende L-vormen; door daarbij de volumes naar onder te verbreden en naar boven te versmallen konden er in het interieur grote vides gemaakt worden, en ontstond de basis voor de kenmerkende getrapte gebouwvorm. "De twee gebouwen splitsen zich zorgvuldig rond de binnentuin; daar waar het zo mooi stapelt maken ze contact met elkaar; ook zorgt deze opzet voor meer contact tussen de bewoners. Met The Twins bouwen we namelijk meer dan alleen woningen, we bouwen een gemeenschap", aldus Irma van Oort, partner bij KCAP.

De vides brengen licht, lucht en ruimtelijkheid in het binnenklimaat. Dit wordt versterkt doordat de gangen vanaf de driedubbelhoge entrees zoveel mogelijk door de lengte van het blok heen lopen. Zo zijn er royale binnenruimtes ontstaan waar mensen contact met elkaar kunnen maken. "Hier geen kale, anonieme gangetjes met alleen maar deuren, maar vides en ruime hallen met licht van boven, waardoor je mensen ziet binnenkomen, door het gebouw heen ziet lopen, thuis ziet komen. Dat creëert saamhorigheid, niet alleen met je directe buurman maar met al je medebewoners", aldus Irma van Oort.

De hoge entrees liggen iets terug in de gevel, maar zijn transparant opgezet en doorlopend bekleed met goud geanodiseerd aluminium. Zo trekken ze langs de binnenzijde van de gevel het licht naar boven; door de goudkleurige gloed, de warm verlichte galerijen en de lichtinval van boven zijn de ruimtelijkheid en levendigheid van de binnenwereld ook van buiten voelbaar. De goudkleurige wandbekleding loopt door over de gehele entreeverdieping; ook de huisnummers en bellen zijn hierop afgestemd, wat het gevoel van luxe versterkt.

De open ruimte tussen de twee volumes is een essentieel onderdeel van het ontwerp. Rondom de gemeenschappelijke binnentuin, die is ontworpen door Buro Sant en Co, stapelen de verspringende balkons zich trapsgewijs op. Deze stapeling van buitenruimtes garandeert niet alleen zonlicht en privacy voor de bewoners: alle individuele balkons zijn voorzien van verticale groene wanden, die samen een doorlopende groene gevel vormen. Dit zorgt, samen met de binnentuin, voor een weelderige, vallei-achtige binnenwereld die uniek is voor The Twins.

De groene gevels zijn echter meer dan dat: door de vorm van de twee volumes op elkaar af te stemmen en het groen naar boven door te trekken wordt het gevoel dat beide gebouwen bij elkaar horen versterkt. Doordat de begroeide gevels vanaf de straat van beide zijden zichtbaar zijn, vormen ze een opvallend en uitnodigend gebaar. Tegelijkertijd zorgt deze opzet voor een zekere mate van beslotenheid: de binnentuin staat open voor iedereen, maar hoort - door het doorlopende groen - fysiek bij de woningen en is daardoor duidelijk van de bewoners. Zo draagt ook deze ruimte bij aan het gemeenschapsgevoel binnen The Twins.

Aan de straatzijde hebben beide gebouwen, door gebruik van baksteen en diepliggende openingen, een robuuste, eenduidige uitstraling; de gevels volgen een raster, wat de visuele eenheid versterkt. De driedubbelhoge entreepartijen bieden zicht op de gouden gloed van de binnenwereld; door het lichtgrijze metselwerk te combineren met contrasterende champagnekleurige accenten, ontstaat zo een ensemble dat naar de buitenwereld zowel stoer als luxueus oogt.

"We hebben bewust gekozen voor twee losse volumes die samen één statement maken. The Twins horen bij elkaar, de één kan niet zonder de ander - net als een echte tweeling. Ook een tweeling lijkt op het eerste gezicht op elkaar, maar als je ze goed leert kennen zie je de subtiele verschillen - en dat geldt net zo goed voor deze twee gebouwen", legt Irma van Oort uit.

De twee volumes, met in totaal 149 appartementen, zijn ontworpen in opdracht van OCO (Ontwikkelcombinatie Overhoeks, Amvest). Met The Twins heeft Amsterdam er een uniek groen woongebouw bijgekregen, een oase middenin de dynamiek van de stad.

 

Locatie: Amsterdam, Nederland
Opdrachtgever: OCO (Ontwikkelcombinatie Overhoeks, Amvest)
Jaar: 2017 – 2022
Status: Gerealiseerd
Programma: 546 m2, 149 appartementen met verschillende woningtypologieën, buitenruimtes, gestapelde binnentuin, 97 ondergrondse parkeerplaatsen en bergingen
Architect: KCAP
Participerende partijen: Buro Sant en Co (landschapsarchitect), Copijn Boomspecialisten B.V. (groene wanden)

Fotografie: © Ossip van Duivenbode
Tekeningen: © KCAP

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

KCAP is een toonaangevend internationaal ontwerpbureau gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. KCAP werd in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en wordt tegenwoordig geleid door zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans. KCAP heeft kantoren in Rotterdam (NL), Zürich (CH) en Shanghai (CN) en werkt met een staf van meer dan 125 getalenteerde internationale professionals aan een breed scala aan projecten in Europa en Azië.

Li-Anne Krol
Public Relations Manager
Tel. +31 10 7890 300
pr@kcap.eu
www.kcap.eu

 

Website preview
The Twins - KCAP
The Twins, a residential ensemble, consists of two robust volumes set around a communal courtyard garden. Stepped green balconies, combined with the sturd...
www.kcap.eu

Bekijk onze Press Room voor meer projecten en press kits: www.kcap.eu/pressroom

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KCAP

KCAP is een internationaal ontwerpbureau, een team van meer dan 125 mensen en 25 nationaliteiten die een gemeenschappelijke missie delen. Met kantoren in Rotterdam, Zürich en Shanghai zijn we gespecialiseerd in stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, waarbij we zorg dragen voor de levenscyclus en transformatieprocessen van gebouwen, buurten en regio's. KCAP is in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekend internationaal ontwerpbureau met zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans.

Neem contact op met

kcap.eu/pressroom

+31 (0)10 7890 300

pr@kcap.eu

www.kcap.eu