The Grid in Amsterdam door KCAP, een gebouw uit balkons

Rotterdam, 7 december 2021 – In de nieuwe woonwijk Aan het IJ in Amsterdam Noord, tegenover het Centraal Station, is het woonensemble The Grid naar ontwerp van KCAP gerealiseerd. Het gebouw is onderdeel van de transformatie van het voormalige industriegebied Overhoeks tot een gevarieerd woon- en werkgebied dichtbij het centrum. Binnen de ontwikkeling van de woonwijk Aan het IJ presenteert The Grid zich als een alzijdige, uit balkons gestapelde woonwereld met 68 ruime appartementen aan een groene binnenhof. KCAP ontwierp The Grid in opdracht van Amvest uit Amsterdam.

"The Grid is een gebouw uit balkons", zegt Irma van Oort, architect en partner van KCAP. "Elk appartement heeft minstens één balkon, afhankelijk van de afmetingen van de woning. Daarmee wordt de eigenlijke leefruimte naar buiten toe vergroot, en gaat deze de dialoog aan met de omgeving." Verdiepingshoge brede schuiframen maken het tevens mogelijk extra loggia's te creëren. De terrassen zorgen voor veel licht binnen én voor de ruimtelijke uitstraling van The Grid. Dankzij de wijze van stapelen is iedere buitenruimte gewaarborgd van voldoende privacy; in de constructie is een bijzonder regenwaterafvoersysteem geïntegreerd dat rekening houdt met de getrapte vorm van de terrassen. Door beplanting van de balkons en de door Buro Sant en Co ontworpen binnentuin zal het complex in de loop der jaren een steeds groenere aanblik krijgen.

De naam 'The Grid' verwijst naar de belangrijke rol die het raster speelt in het ontwerp en het beeld van het gebouw. Met balkons aan alle gevels kent The Grid geen echte voor- of achterkant, waardoor er een nieuwe type woongebouw ontstaat. Het raster van de getrapt gestapelde terrassen wordt verrijkt door het gebruik van Jura natuursteen en verdiepingshoog glas. De bovenste verdiepingen, die zijn vormgegeven als een lichtglanzende, messingkleurig geanodiseerde aluminium kroon, geven het gebouw een elegante en luxurieuze afsluiting. Het gevarieerde materialenpalet met gladde en ruwe oppervlakken zorgt er tevens voor dat de uitstraling van het gebouw afhankelijk van licht en weersomstandigheden van karakter verandert, maar altijd een aantrekkelijke leefomgeving vormt.

Door de centrale lobby in de plint is The Grid een moderne vertaling van het luxe woonhotel uit begin van de 19e eeuw. De transparante hal vormt het hart van het gebouw en biedt een doorkijk van de straat naar de groene binnentuin. De openheid van de plint werkt ook omgekeerd, want deze verbindt de binnenruimte met de buitenwereld, met de nieuwe woonwijk Aan het IJ. "Deze centrale ruimte heeft de functie van een extra 'woonkamer' of lounge, open voor alle bewoners", zegt Irma van Oort. Een speciaal ontworpen meubel faciliteert diverse gebruiksmogelijkheden. "Bewoners kunnen hier samen komen voor informele ontmoetingen, een verjaardagsfeest, of om een boek te lezen met uitzicht op de gemeenschappelijke groene binnentuin."

De binnentuin speelt een essentiële rol in het totaalontwerp; het stimuleert bewonersinitiatieven, laat ruimte voor toekomstig gebruik en versterkt het gevoel van eigenaarschap bij gebruikers en bewoners. Een uitgesproken materialisering en een zorgvuldige detaillering kenmerken deze spannende en toch tijdloze groene ruimte.

De gemeenschappelijke binnenplaats vormt het groene verlengstuk van de entreehal, een plek voor alle bewoners om samen van het buitenleven te genieten. Gecombineerd met de gestapelde balkons biedt The Grid daarmee een uitzonderlijke hoeveelheid aan buitenruimtes, en daarmee een kwalitatieve uitbreiding van de individuele leefomgeving binnen deze nieuwe, centraal in Amsterdam gelegen wijk.

 

Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: 2016 – 2021
Jaar: Gerealiseerd
Programma: 68 ruime appartementen met een variatie aan woontypes in een gestapeld volume met riante privé buitenruimtes, een gemeenschappelijke binnentuin, ondergrondse parkeervoorziening voor 80 auto’s en bergingen
Architect: KCAP
Participerende partijen:
Goudsticker De Vries (constructie), DGMR (bouwfysica), Mabutec Intallatie Advies (installaties), de Nijs en Zonen (bouw), Buro Sant en Co (buitenruimte)

Fotografie: © Ossip van Duivenbode
Tekeningen: © KCAP

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

KCAP is een toonaangevend internationaal ontwerpbureau gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. KCAP werd in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en wordt tegenwoordig geleid door zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans. KCAP heeft kantoren in Rotterdam (NL), Zürich (CH) en Shanghai (CN) en werkt met een staf van meer dan 125 getalenteerde internationale professionals aan een breed scala aan projecten in Europa en Azië.

Li-Anne Krol
Public Relations Manager
Tel. +31 10 7890 300
pr@kcap.eu
www.kcap.eu

 

Website preview
The Grid - KCAP
The Overhoeks area along the IJ River in Amsterdam North is being transformed into a varied residential and business area. Within this development, The Gr...
www.kcap.eu

Bekijk onze Press Room voor meer projecten en press kits: www.kcap.eu/pressroom

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KCAP

KCAP is een internationaal ontwerpbureau, een team van meer dan 125 mensen en 25 nationaliteiten die een gemeenschappelijke missie delen. Met kantoren in Rotterdam, Zürich en Shanghai zijn we gespecialiseerd in stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, waarbij we zorg dragen voor de levenscyclus en transformatieprocessen van gebouwen, buurten en regio's. KCAP is in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekend internationaal ontwerpbureau met zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans.

Neem contact op met

kcap.eu/pressroom

+31 (0)10 7890 300

pr@kcap.eu

www.kcap.eu