KCAP en V2S winnen internationale competitie, een duurzaam woon- en werkcomplex in Toulouse

Zürich/Parijs, 5 juli, 2023 - KCAP heeft de internationale prijsvraag voor Altiplano, een iconisch woon- en werkcomplex in Toulouse Aerospace - een nieuwe wijk aan de rand van de Zuid-Franse stad naar ontwerp van Agence Seura, gewonnen. Altiplano bestaat uit een hoogbouw-volume met co-living appartementen en een lager volume met kantoren en co-working spaces, verbonden door een 25 meter brede luchtbrug. Deze overspanning vormt de visuele afsluiting van de historische landingsbaan ‘le Piste des Géants’, die getransformeerd wordt tot een lineair stadsbos. De gevel van het complex wordt, naar nadrukkelijke wens van zowel opdrachtgever Linkcity als KCAP zelf, opgetrokken uit lichtgewicht hout. Het resultaat is een duurzaam ‘landmark’ dat aansluit bij de locatie én bij de geschiedenis van Toulouse als innovatieve hub.

Toulouse is een belangrijk centrum voor luchtvaart, onderzoek en onderwijs. De stad is de thuisbasis van Airbus en van een aantal grote universiteiten; mede hierdoor wil - en moet - de stad uitbreiden. Daarom heeft de gemeente een industriegebied ten zuidoosten van het centrum, Montaudran, aangewezen voor transformatie tot de nieuwe stadswijk Toulouse Aerospace. Hoewel het gebied tegen de gemeentegrenzen aan ligt, is het wél van grote historische waarde: Montaudran was, in de pionierstijd van de luchtvaart, de locatie van één van de vliegvelden van Toulouse. Hoewel de nieuwe wijk fysiek dus niet centraal ligt, ligt ze wel in het ‘hart' van de Europese aëronautica en van Toulouse als luchtvaartstad.De voormalige landingsbaan van het vliegveld - ‘le Piste des Géants', waar beroemde luchtvaartpioniers als Antoine de Saint-Exupery hun vluchten uitvoerden - dient als drager voor de nieuwe wijk en zal worden getransformeerd tot een twee kilometer lang lineair bos. Altiplano ligt precies aan het einde van deze landingsbaan: een prominente, symbolische plek die vraagt om een gebouw met een ambitieus, iconisch ontwerp. Daarom ontwierp KCAP een toren als marker, geflankeerd door een lager, horizontaal volume. De toren staat echter niet direct in de as van de landingsbaan. In plaats daarvan wordt ‘le Piste des Géants' afgesloten door een 25 meter brede, monumentale overspanning; deze luchtbrug verbindt de toren met het lagere volume en overspant de brede trap die de aansluiting vormt tussen de landingsbaan en de aangrenzende, hoger gelegen wijk.

Uitdaging was daarbij om een architectonisch statement te maken dat monumentaal is maar ook duurzaam, dat ingebed is in de stad én dat goed functioneert als gebouw. Het programma in de toren bestaat uit appartementen, de kantoren en co-working spaces bevinden zich in de laagbouw en de luchtbrug. Voor de co-working spaces ontwierp KCAP een aantrekkelijke, grote en open kantoorruimte met een loggia met prachtig uitzicht op het lineaire bos, om daarmee de unieke locatie zo goed mogelijk te benutten ​ De co-living appartementen - compacte woonruimtes voor jonge professionals, onderzoekers en starters - delen samen een dakterras dat uitkijkt over de wijk en het stadscentrum. “Zo hebben alle gebruikers én een royale buitenruimte én een geweldig uitzicht,” legt Xavier Blaringhem, partner bij KCAP, uit.

"KCAP heeft als ambitie om leefbare steden te creëren. Dat de opdracht vroeg om een monumentaal gebaar vormde in zekere zin dus een uitdaging. Onze oplossing was om de menselijke maat te zoeken: in de afmetingen van de overspanning, maar ook in het ontwerp op straatniveau - vooral bij het lagere volume", legt Xavier Blaringhem uit. De bouwvolumes zijn afgestemd op hun locatie en op de manier waarop ​ ze benaderd worden. De straat direct achter het complex - de rue Tarfaya - ligt bijvoorbeeld op een hoger niveau dan de landingsbaan; daar komt bij dat deze straat een doorgangsweg is, en de toegang tot het gebouw daardoor minder goed leesbaar is. Maar de rue Tarfaya is ook de locatie van de toekomstige bus- en metrohalte, waardoor het hier des te belangrijker was om op straatniveau te ontwerpen vanuit de menselijke maat.

De trap onder de overspanning verbindt ‘le Piste des Géants' met de rue Tarfaya, en overbrugt daarmee het bestaande hoogteverschil. De trap is echter niet alleen bedoeld als circulatieruimte, maar ook als een uitnodigende publieke plek waar mensen kunnen afspreken, in de schaduw kunnen zitten en kunnen lunchen. De trap is weelderig beplant en fungeert als een verlengstuk van het lineaire bos. Dat is niet alleen prettig voor de menselijke ‘gebruikers', maar helpt ook dieren bij het slechten van de barrière tussen de landingsbaan en de rue Tarfaya: de trap is dus meer dan alleen een visuele of stedelijke ingreep, maar heeft een belangrijke ecologische functie. Daarnaast is ook het - niet voor mensen toegankelijke - dak van de luchtbrug ingericht als een opgetild ecosysteem en als katalysator voor stedelijke biodiversiteit.

Toulouse is zich, als stad, sterk bewust van de gevolgen van klimaatverandering; niet alleen heeft het gebied regelmatig last van hittegolven, maar de gemeente ziet ook de urgentie van duurzaamheids-maatregelen en CO2-reductie duidelijk in - op alle fronten, inclusief de bouwsector. Voor KCAP dient Altiplano als een voorbeeldproject, dat kan laten zien hoe bouwprestaties kunnen worden verbeterd en de ecologische voetafdruk kan worden verkleind. Bijzonder is hierbij de gevel, omdat daar een direct verband te zien is tussen de materiaalkeuze en het terugdringen van de klimaatimpact. De gevel zal worden uitgevoerd in lichtgewicht houten prefab-elementen, die in Frankrijk nog maar een paar keer eerder voor hoogbouw zijn toegepast; het hout zal worden bekleed met metalen gevelbekleding, die zorgt voor textuur in het gevel. Voor deze bekleding heeft KCAP gekozen voor een lichte, 'moderne' kleur in plaats van het 'klassieke' roze van Toulouse (de bijnaam van de stad is, door het veelvuldige gebruik van terracotta baksteen, La Ville rose). Xavier Blaringhem: "Altiplano bevestigt opnieuw de historische rol van Toulouse als centrum voor innovatie, reden waarom de gemeente ervoor gekozen heeft het project dit jaar op de MIPIM heeft presenteren. Daarnaast is het project een ijkpunt voor KCAP en benadrukt het ons internationale profiel als architecten - we zijn er dus trots op dat we het nu aan de wereld mogen laten zien."

Locatie: Toulouse, Frankrijk
Opdrachtgever:
Linkcity
Jaar:
2022 – heden
Status:
Actief
Programma:
18.266 m2, co-living en co-working spaces, kantoren en winkels
Architect:
KCAP
Samenwerkingspartijen:
V2SArchitectes (lokale architect), Woodstock (landschapsarchitect), TERRELL (structuur), BETEM (mechanica), GAMBA (akoestiek), ELAN (duurzaamheid), VERITAS (veiligheid en regelgeving), BOUYGUES BÂTIMENT (project management)
Tekeningen:
©KCAP
Renders: ©Lotoarchilab

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

KCAP is een toonaangevend internationaal ontwerpbureau gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. KCAP werd in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en wordt tegenwoordig geleid door zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans. KCAP heeft kantoren in Rotterdam (NL), Zürich (CH), Shanghai (CN) en Parijs, en werkt met een staf van meer dan 100 getalenteerde internationale professionals aan een breed scala aan projecten in Europa en Azië.

KCAP Public Relations
Tel. +31 10 7890 300
pr@kcap.eu
www.kcap.eu

Website preview
Altiplano - KCAP
<p id="isPasted">Toulouse is an important centre for aviation, research and education; the city is home to Airbus and a number of major universities, and ...
www.kcap.eu

Bekijk onze Press Room voor meer projecten en press kits: www.kcap.eu/pressroom

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KCAP

KCAP is een internationaal ontwerpbureau, een team van meer dan 125 mensen en 25 nationaliteiten die een gemeenschappelijke missie delen. Met kantoren in Rotterdam, Zürich en Shanghai zijn we gespecialiseerd in stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, waarbij we zorg dragen voor de levenscyclus en transformatieprocessen van gebouwen, buurten en regio's. KCAP is in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekend internationaal ontwerpbureau met zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans.

Neem contact op met

kcap.eu/pressroom

+31 (0)10 7890 300

pr@kcap.eu

www.kcap.eu