KCAP en K+H winnen prijsvraag voor duurzame woontoren in HafenCity, Hamburg

Rotterdam/Hamburg, 21 april 2022 - KCAP en K+H hebben, in samenwerking met Transsolar KlimaEngineering, PML Lange en WTM Engineers, de eerste prijs gewonnen voor een duurzame woontoren in Hamburg, Duitsland. Het project is een van drie 'Wasserhäuser' die gebouwd gaan worden in de Baakenhafen, een deelgebied binnen het masterplan voor HafenCity van KCAP/ASTOC - momenteel de grootste binnenstedelijke ontwikkeling van Europa. Opgave was hierbij om een toren te ontwerpen met een duidelijke eigen indentiteit, die tegelijkertijd past binnen de contexten die daarbij maximaal gebruik maakt van de prominente locatie.

In totaal werden 14 bureaus uitgenodigd, in drie parallelle competities, uitgeschreven door drie verschillende ontwikkelaars. KCAP en K+H maakten in opdracht van LIP Ludger Inholte Projektentwicklung een ontwerp voor de meest westelijke kavel; met hun voorstel werd het Nederlands-Duitse team door de jury uit vier deelnemers - waaronder ook Buchner & Bründler, Hadi Teherani Architects en pbp prasch buken und partner– gekozen om het project verder te ontwikkelen.

De Wasserhäuser zoeken zorgvuldig de balans tussen stedenbouwkundige cohesie en een eigen architectonische identiteit. De drie gebouwen dienen dezelfde hoogte en voetafdruk te hebben, terwijl de aanwezigheid van prominente landmarks als de Elbphilharmonie vraagt om een terughoudend ontwerp. Het ensemble moet echter ook aansluiten bij de directe context van de Petersenkai en de overkoepelende architectuur van HafenCity. Kees Christiaanse, oprichter van KCAP: "Binnen het gehele stedenbouwkundige plan zijn de 'Wasserhäuser' de enige volumes die direct aan het water worden gebouwd - een prominent zichtbare locatie. Als gevolg hiervan vraagt het individuele ontwerp van iedere afzonderlijke toren om een subtiele maar herkenbare architectonische articulatie."

'Seestern', de door KCAP en K+H ontworpen toren, biedt een wijds uitzicht over de cruiseterminal in het Überseequartier en het groen van het Lohsepark, maar ook over de Elbe en de oostelijke Baakenhafen. De toren dankt zijn naam aan de stervormige plattegrond: een veelhoek van rechte lijnen omringd door een afgeronde, doorlopende balkonzone. Met uitzondering van de entree en het penthouse heeft elke verdieping dezelfde indeling, waardoor een uniform volume ontstaat dat slank en sculpturaal maar ook ingetogen is. "De indeling is het resultaat van grondig onderzoek. Ze garandeert een subtiele architectonische geleding, een efficiënte, duurzame gebouwstructuur en een maximum aan panoramisch uitzicht voor elke woning", legt Christian Herbert, partner bij K+H, uit. Het gevelontwerp weerspiegelt deze subtiele expressiviteit: door de sculpturale vorm van de balkons ontstaat een iriserende facade en ziet de toren er van alle kanten anders uit; de afwisseling tussen verdiepingshoge ramen en gesloten gevelpanelen biedt een verticaal tegenwicht aan de horizontaliteit van de balkons.

De plint wordt omringd door een entreedek, dat bereikbaar is via een overdekte brug. Binnen biedt een dubbelhoge entreehal onder andere toegang tot het overdekte gedeelte van de speeltuin, die vanaf het dek naar binnen doorloopt. Aan de waterkant zijn op de begane grond gezinswoningen gepland. De daarboven gelegen verdiepingen zijn ingedeeld in woningtypologieën met verschillende indelingen en afmetingen, maar met een aantal gemeenschappelijke kenmerken: de appartementen zijn altijd opgezet in een meer openbaar en een meer besloten deel, en het woongedeelte en het balkon zijn altijd georiënteerd op het uitzicht. Het penthouse beslaat twee verdiepingen; door de terugspringende daken ontstaan ruime terrassen, die bijdragen aan het silhouet van het gebouw. De sokkel van het gebouw, volledig omgeven door water, is versierd met een golfpatroon met zeesterreliëfs.

Seestern zet in op het hoogste niveau van duurzaamheid. Het klimaat- en energieconcept bestaat uit een reeks innovatieve, elkaar versterkende maatregelen, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en locatiespecifieke oplossingen. Zo worden door het hele gebouw heen ventilatie-, zonwerings- en koelingssystemen op maat ingezet, die zich aanpassen aan hun locatie, de tijd en het seizoen. Een innovatief thermisch ijsopslagsysteem speelt in op de wisselende vraag naar energie, doordat het in de zomer warmteoverschotten en in de winter warmtetekorten compenseert; elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. De wisselwerking tussen de plattegrond, de vorm van de balkons, de thermische schil en deze maatregelen samen zorgen ervoor dat Seestern maximale verblijfskwaliteit kan bieden met een minimale voetafdruk. Om ook tijdens de bouw het energiegebruik te beperken, streven KCAP en K+H ernaar zo min mogelijk beton te gebruiken; het wordt alleen toegepast wanneer dit onvermijdelijk is en zoveel mogelijk afgewisseld met hout als constructiemateriaal.

Met hun subtiel gearticuleerde, toekomstgerichte ontwerp hebben KCAP en K+H ervoor gezorgd dat Seestern voldoet aan de eisen van zowel de context, de opdrachtgever als de 21e eeuw, met duurzame woningen die een blik op de toekomst én op de skyline bieden.

 

Locatie: Hamburg, Duitsland
Opdrachtgever:
LIP Ludger Inholte Projektentwicklung GmbH
Jaar: 2022
Status: Competitie (gewonnen)
Programma: 7.500 m2 woontoren met 62 woningen
Architect: KCAP met K+H
Participerende partijen: Transsolar KlimaEngineering (klimaatingenieur), PML Lange (geveladviseurs), WTM Engineers (constructief ontwerp, bouwfysica)

Visuals: © Playtime
Tekeningen:
© KCAP met K+H

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

KCAP is een toonaangevend internationaal ontwerpbureau gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. KCAP werd in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en wordt tegenwoordig geleid door zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans. KCAP heeft kantoren in Rotterdam (NL), Zürich (CH) en Shanghai (CN) en werkt met een staf van meer dan 125 getalenteerde internationale professionals aan een breed scala aan projecten in Europa en Azië.

Li-Anne Krol
Public Relations Manager
Tel. +31 10 7890 300
[email protected]
www.kcap.eu

 

K+H is een architectonisch en stedenbouwkundig bureau gevestigd in Hamburg. Het werd in 1996 opgericht door Christian Herbert en Bettina Kunst, die nog steeds samen het kantoor runnen. Het internationale en multidisciplinaire team van K+H werkt in alle projectfasen aan projecten op het gebied van stedenbouw en architectuur. K+H werkt al vele jaren samen met KCAP bij de planning en uitvoering van gezamenlijke projecten.

Jenny Brakel
Public Relations Manager
Tel. +49 40 4291 3835
[email protected]
www.kunstherbert.de

 

Transsolar
[email protected]
www.transsolar.com

 

PML Lange
[email protected]
www.pml-lange.de

 

WTM Engineers GmbH
[email protected]
www.wtm-hh.de

 

Website preview
Wasserhäuser - KCAP
KCAP and K+H, in collaboration with Transsolar KlimaEngineering, PML Lange and WTM Engineers have won the first prize in the competition for a sustainable...
www.kcap.eu

Bekijk onze Press Room voor meer projecten en press kits: www.kcap.eu/pressroom

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KCAP

KCAP is een internationaal ontwerpbureau, een team van meer dan 125 mensen en 25 nationaliteiten die een gemeenschappelijke missie delen. Met kantoren in Rotterdam, Zürich en Shanghai zijn we gespecialiseerd in stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, waarbij we zorg dragen voor de levenscyclus en transformatieprocessen van gebouwen, buurten en regio's. Maar in wezen ontwerpen we met een free-state-of-mind om de leefbaarheid van stedelijke omgevingen te verbeteren met de menselijke maat als onze focus. Samen creëren we voorwaarden voor vrijheid.

KCAP is in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekend internationaal ontwerpbureau met zeven Partners; Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans.

Contact

Voor meer press kits, bezoek onze press room: www.kcap.eu/pressroom

+31 (0)10 7890 300

[email protected]

www.kcap.eu