K64 Keflavík Airport Area Masterplan officieel gelanceerd

Rotterdam/Zürich, 9 maart 2023 - Het K64 Keflavík Airport Area Masterplan is voor IJsland van nationaal belang, reden waarom we trots zijn dat het project nu officieel is gelanceerd. Het masterplan is ontwikkeld door een multidisciplinair team onder leiding van KCAP met WSP, Felixx, MIC-HUB, VSO Consulting, Buck Consultants International, Buro Happold, Base Design, Maurits Schaafsma en Kanon Arkitektar.

Het schiereiland Suðurnes met Keflavík International Airport ligt op 50 km van de hoofdstad Reykjavík en vormt de meest karakteristieke entree voor IJsland. Het luchthavengebied ligt op een kruispunt tussen Europa en Noord-Amerika en omvat het Reykjanes UNESCO Global Geopark. Deze strategische locatie maakt het bij uitstek geschikt als belangrijke groeilocatie voor duurzame innovatie in de luchtvaart-, energie- en technologiesector. Getiteld K64 - geïnspireerd door de ligging op de 64e noordelijke breedtegraad - wil het Keflavik Airport Area Masterplan een katalysator zijn voor de innovatie van de IJslandse economie. Het is een groots opgezet project, ontworpen om dit unieke gebied in zijn volle potentie te ontwikkelen. De strategische locatie op het raakpunt tussen verschillende Noord-Atlantische routes en de vooruitstrevende IJslandse mentaliteit, creëren voor K64 een basis met het doel om mensen, middelen en technologieën samen te laten komen in een toekomstgerichte omgeving die samenwerking, creativiteit en kennisdeling bevordert.

K64 schetst een stapsgewijze strategie die over een langere periode de transformatie van het schiereiland Suðurnes stuurt. Met het oog op duurzame groei worden focusgebieden aangewezen waar economische activiteiten en lokale gemeenschappen elkaar wederzijds kunnen versterken:

  1. De toepasselijk genaamde Gateway to Iceland biedt bezoekers een uitnodigende route vanaf het commercieel en publiek ingerichte Airport Forecourt tot aan Aðalgata, een knooppunt dat de entree naar de gemeente Reykjanesbær markeert. Aðalgata vormt samen met de ernaast gelegen logistieke hub Diamond Gate een dynamische wijk waarin wonen, gemeenschapsfuncties en R&D-programma's worden gecombineerd.
  2. Het aan de zuidelijke rand van de luchthaven gelegen Ásbrú wordt een campusachtig gebied. Hier is plek voor luchtvaartactiviteiten en R&D, startups, lichte industrie en vooral een ambitieuze verdichting van de al aanwezige woonfunctie. Zo wordt de voormalige NAVO-nederzetting een wijk op zich, een moderne versie van een levendig dorp.
  3. Ten noorden van Reykjanesbær ligt Helguvík, het middelpunt voor eco-industriële ontwikkeling. De bestaande haven- en productie-infrastructuur wordt getransformeerd tot een zone met een circulaire economie. Hier is onder meer ruimte voor een constructie-hub en onderzoeksfaciliteiten voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Zo kan Helguvík een voortrekkersrol spelen bij de energietransitie, zowel voor IJsland als daarbuiten.

Om te zorgen dat het initiatief ook op langere termijn wordt voortgezet, is er één ecosysteem waarin de strategieën voor stedenbouw, landschap en mobiliteit zijn verweven. Dit verbindt, beschermt en verrijkt, en het ondersteunt zowel de toename van bedrijfsactiviteiten in het gebied als de groei van de bevolking en de werkgelegenheid. Ook versterkt het plan de wisselwerking tussen de economische en de sociale structuren op het schiereiland. Het stedenbouwkundig raamwerk voorkomt wildgroei, doordat de stedelijke ontwikkeling compact wordt gehouden en verankerd in de bestaande bebouwingsstructuur. Door luchthaven gerelateerde activiteiten rond het vliegveld te concentreren kent K64 een duidelijke ruimtelijke logica; tegelijkertijd is functiemenging een belangrijk ontwikkelprincipe.

Momenteel zijn de verschillende clusters van elkaar gescheiden door een uitgestrekt landschap, dat zich in de toekomst zal ontwikkelen tot een verbindend schiereilandpark. Centraal uitgangspunt achter de landschapsstrategie is herbebossing. Hiermee kunnen de barre klimaatomstandigheden worden gepareerd, waardoor er comfortabelere condities ontstaan voor outdoor activiteiten en fietsnetwerken. Uitgebreidere OV-verbindingen - waaronder een DRT-dienst voor het hele schiereiland - en veerkrachtige vervoersnetwerken zorgen voor verbeterde lokale bereikbaarheid tussen de stedelijke knooppunten. Door de aanleg van een KRL-lijn, een hogesnelheidsverbinding met Reykjavík, wordt de archipel onderdeel van het mobiliteitssysteem van de hoofdstad. De energiestrategie is erop gericht om op lokaal niveau gediversifieerde, CO2-neutrale energiesystemen te creëren, maar tegelijkertijd

ook om innovatieve oplossingen neer te leggen als basis voor de economische ontwikkeling op de middellange tot lange termijn. Deze ruimtelijke strategieën worden ondersteund door economische strategieën, waarvan industrie, kennis en cargo de hoekstenen zijn. Zo kan er een veerkrachtige en gevarieerde industriële basis gelegd worden, kunnen zakelijke kansen voor groene en hightechactiviteiten zich verder ontwikkelen, en kan er uiteindelijk een internationaal aantrekkelijke, zakelijke bestemming voor bedrijven ontstaan.

Het masterplan is het resultaat van een intensief participatieproces met een grote groep stakeholders, en wordt politiek ondersteunt door de lokale en nationale overheid. Anouk Kuitenbrouwer, partner bij KCAP, stelt dat "het ontwikkelen van dit ruimtelijke en economische masterplan over de loop van het afgelopen jaar, een ongelooflijke reis is geweest. We hopen dat het plezier en de inspiratie die we hebben ervaren - in de samenwerking met het team én met de verschillende stakeholders - zich vertalen in een robuust plan voor deze ambitieuze, langlopende opgave." Om het plan in de schijnwerpers te zetten, wordt het gepresenteerd op de komende Passenger Terminal Conference in Amsterdam en de MIPIM in Cannes. Ontdek het project op www.k64.is.

 

Locatie: Kevlavík, IJsland
Opdrachtgever: Kadeco (Keflavík Airport Development Company)
Jaar: 2021 - heden
Status: actief
Programma: Strategisch masterplan voor de ontwikkeling van de Keflavík Airport Area
Team:
KCAP, Zürich, (team lead, stedenbouwkundig ontwerp en stedenbouwkundige planning)
WSP, Londen (economische- en vastgoedontwikkeling, samenwerkingsontwikkeling en organisatorische paraatheid)
Felixx Landscape Architects & Planners, Rotterdam (landschapsarchitect)
MIC-HUB, Milaan (mobiliteit en vervoersplanning)
VSO Consulting, Reykjavík (consultant economie, mobiliteit en stedenbouwkundige planning)
Buck Consultants International, Nijmegen/Den Haag (cargo strategie)
Buro Happold, Berlijn (klimaat- en luchtvaartmitigatie, energiestrategie)
Base Design, Brussel (place branding)
Maurits Schaafma, Amsterdam (consultant masterplanning luchthavengebied)
Kanon Arkitektar, Reykjavík (consultant stedenbouwkundige planning en landschapsarchitect)

Visuals en tekeningen: © KCAP, © Felixx, © MIC-KCAP, © PLOMP

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

KCAP is a leading international design firm specialized in architecture, urbanism and landscape architecture. KCAP was founded in 1989 by Kees Christiaanse and is led today by seven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider and Edward Schuurmans. KCAP holds offices in Rotterdam (NL), Zurich (CH) and Shanghai (CN) and works with a staff of more than 125 talented international professionals on a wide range of projects throughout Europe and Asia.
www.kcap.eu
Li-Anne Krol, PR Manager, +31 10 7890 300, pr@kcap.eu

 

WSP is a leading engineering and environmental professional services consulting firm which supports significant projects in both the built and natural environments. We provide engineering and design services to public and private sector clients in the transportation and infrastructure, property and buildings, earth and environment, power and energy, resources and industry sectors, as well as a strategic advisory offering. Our team of around 9.000 technical specialists and strategic advisers in the UK is part of a talented family of over 60.000 global changemakers, transforming what’s possible to build a smarter, greener future for all. Together, we deliver innovative solutions to solve complex problems for our clients and the communities we serve, meeting both the needs of today and addressing the challenges of tomorrow.
www.wsp.com

 

FELIXX Landscape Architects & Planners is a Rotterdam-based office for proactive landscape architecture, founded in 2014. Felixx believes a better world requires a better organization of our environment. We specialize in addressing urgent global challenges with locally embedded design solutions. Our work has a broad international scope and our projects range from spatial research, landscape transformation strategies and masterplans, to public space and product design.
www.felixx.nl
Deborah Lambert, Partner, +31 10 2733 028, pr@felixx.nl

 

MIC-HUB is an international transport planning firm founded in 2009 and based in Milan, Moscow and New York City, with more than 50 talented consultants covering planning, architecture and engineering expertise. MIC most specific component is the ability to talk the language of transport engineering, using the latest and most sophisticated modelling simulation but also to understand the impact of mobility in its broader meaning on urban quality and ultimately real estate value. MIC is founded in fact on the belief that mobility influences the way we live and the quality of our lives and it was created with the ambition of improving every day’s people experience through a profound understanding of how we move.
www.mic-hub.com
Alessia Mendichi, Corporate Communication, mendichi@michain.com

 

VSO Consulting is a VSO Consulting engineering firm with an emphasis on building construction, construction work, planning, zoning, geotechnics, road and street construction, electrical installations, environmental issues, climate solutions and business & civil economy. The company was founded in 1958 and the current staff is 95. VSO’s projects are in Iceland, Scandinavia and Africa.
www.vso.is

 

Buck Consultants International carries out research, advises, implements and performs project management in the areas of supply chain strategy and design, international business strategy, location search and site selection, regional economic development, real estate and logistics.Our ambition is to support companies and governments in making realistic well-based strategic choices. BCI holds offices in Europe's most important business cities; in the US in Atlanta, Silicon Valley and Los Angeles; and in Asia in Singapore and Shanghai.
www.bciglobal.com/en
Arjen Donkersloot, Senior Consultant/Manager, +31 6 1318 3358, arjen.donkersloot@bciglobal.com

 

Buro Happold is an international, integrated consultancy of engineers, consultants and advisers, with a presence in 29 locations worldwide, over 70 partners and 1.900 employees. For over 40 years Buro Happold has built a world-class reputation for delivering creative, value led solutions for an ever challenging world. ​
www.burohappold.com
Veronica Günther, Marketing & Communications Manager, +49 30 8609 063 240, veronica.guenther@burohappold.com

 

Base is an international network of studios led by creatives in Brussels, New York, Geneva and Melbourne. Base understands (context), verbalizes (strategy), defines (concept), creates (design), seeks (clarity), and builds (empathy). Base does Strategy + Branding + Digital. Base is about people, simplicity and common sense.
www.basedesign.com

 

Maurits Schaafsma
LinkedIn profile

 

Kanon Arkitektar - Since 1994 Kanon arkitektar ehf have been providing expertise in the fields of architecture, landscape architecture and urban planning to meet the demands of our clients, whether they are private persons, developers or from the public sector; the team currently comprises of seven architects and a landscape architect with diverse experience and background. Kanon arkitektar ehf are active participants in competitions, open and invited and pride themselves with a long register of awards and nominations. Since April 2016, Kanon arkitektar ehf have been operating a certified quality control system according to ÍST EN ISO 9001:2015. ​
www.kanon.is

 

Website preview
Keflavík Airport Area - KCAP
Capitalising on Iceland’s unique advantages - its geographical location, its lead in renewable energy - the Keflavík Airport Area strategic masterplan set...
www.kcap.eu

For more projects and press kits, please visit our Press Room: www.kcap.eu/pressroom

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KCAP

KCAP is een internationaal ontwerpbureau, een team van meer dan 125 mensen en 25 nationaliteiten die een gemeenschappelijke missie delen. Met kantoren in Rotterdam, Zürich en Shanghai zijn we gespecialiseerd in stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, waarbij we zorg dragen voor de levenscyclus en transformatieprocessen van gebouwen, buurten en regio's. KCAP is in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekend internationaal ontwerpbureau met zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans.

Neem contact op met

kcap.eu/pressroom

+31 (0)10 7890 300

pr@kcap.eu

www.kcap.eu