De Droogbak, een perfecte samensmelting van heden en verleden

Rotterdam/Delft, 13 juni 2022 - Het beeldbepalende 19e-eeuwse kantoorgebouw de Droogbak, naast het Amsterdamse Centraal Station, heeft de afgelopen vijf jaar een metamorfose ondergaan tot werkruimte van de 21e eeuw. KCAP was, in opdracht van Allianz Real Estate, samen met bouwtechnisch adviseur ABT verantwoordelijk voor de ruimtelijke transformatie van het rijksmonument; Fokkema & Partners bouwden hierop verder en ontwierpen het interieur in opdracht van advocatenkantoor Clifford Chance. Door nauwe samenwerking zijn partijen er in geslaagd om een toekomstbestendig monument te creëren, dat medewerkers optimaal faciliteert in sociale ontmoetingen en een nieuwe manier van werken.

De Droogbak is in 1884 in neorenaissancestijl ontworpen als hoofdkantoor voor de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij. In de loop van de tijd heeft het gebouw meerdere gebruikers gekend en is het twintig jaar geleden voor het laatst uitvoerig gerestaureerd. Inzet van de huidige transformatie was om het gebouw op een respectvolle manier aan te passen aan de eisen van de hedendaagse werkomgeving: niet alleen door fysieke ingrepen - door bijvoorbeeld de klimaatbeheersing, de akoestiek en de (brand)veiligheid te moderniseren - maar vooral door een nieuwe manier van werken mogelijk te maken, waarin sociale interactie een centrale rol speelt. De transformatie wordt gekenmerkt door delicate maar belangrijke ingrepen; originele elementen zijn zoveel mogelijk behouden en zichtbaar gemaakt, terwijl tegelijkertijd de ruimtelijke en visuele verbindingen in het gebouw zijn verbeterd en uitgebreid.

Tijdens de eerdere restauratie is de centrale binnenhof voorzien van een overkapping en omgevormd tot bibliotheek. Deze ruimte is door KCAP 'gereactiveerd': het lichte, glazen atrium heeft een nieuw leven gekregen als dynamische, levendige plek voor ontmoeting, interactie en uitwisseling en vormt een essentieel knooppunt in de nieuwe routing van het gebouw. Extra trappen bieden toegang tot de hoger gelegen verdiepingen en het restaurant in het souterrain, terwijl erkers en balkons de visuele relaties tussen de verdiepingen onderling en die met het atrium versterken. Daarmee is het een plek geworden om te zien en gezien te worden. "Het atrium is het hart van de Droogbak en vormt letterlijk en figuurlijk het 'startpunt' van het transformatieconcept. Het biedt een nieuwe dynamiek en een nieuwe manier van werken, met respect voor de historische architectuur", aldus Irma van Oort, partner bij KCAP. "Een perfecte samensmelting van verleden en heden."

Een sculpturale geanodiseerd aluminium wenteltrap dient als blikvanger binnen het atrium. Deze trap, die naar de tweede verdieping loopt, is meer dan alleen een verticale verbinding; ze maakt informele ontmoetingen mogelijk en verbindt een aantal mini-hubs die zich aan de binnengevel van het gebouw bevinden. Deze mini-hubs zijn voorzien van glazen skyboxen, die uitkijken op de levendigheid in het atrium. De wenteltrap is een visuele representatie van de transformatie van de Droogbak: een constructieve toevoeging die sociale interactie mogelijk maakt. “Door ruimtelijke, functionele en technische aanpassingen is de Droogbak getransformeerd naar een eigentijds kantoor, met behoud van de monumentale waarden. De gebruikers ervaren nu een comfortabele, veilige en inspirerende werkomgeving”, aldus Kobus van der Zwaal, adviseur bij ABT.

Het interieurontwerp van Fokkema & Partners bouwt hierop verder door ruimtelijkheid, openheid en intimiteit te creëren, en biedt een eigenzinnige interpretatie van het historische gebouw. Zo refereert de vormgeving van de architectonische elementen in het atrium losjes aan de neorenaissance binnengevel; de stijlkamers, met hun oorspronkelijke details, worden door uitgesproken kleurvlakken getransformeerd tot een moderne werkomgeving, terwijl vlakken in een historische okertint de nieuwe doorgangen in de rijk geornamenteerde gangen markeren. De bovenste verdieping, met haar originele houten dakspanten, is zoveel mogelijk vrijgehouden van scheidingswanden en ingericht in verschillende 'home zones'. Door deze ruimte te openen wordt de kwaliteit van het monument verder zichtbaar en ontstaat er een weids uitzicht over de stad. "Door het nieuwe interieur biedt de Droogbak een verrassend hedendaagse gebruikerservaring; een ervaring die zijn oorsprong vindt in de statige architectuur en een nieuw perspectief hierop biedt. Zorgvuldig en doordacht is met minimale impact op het monumentale interieur, toch een maximaal effect bereikt", zegt Laura Atsma, partner bij Fokkema & Partners.

De ruimtelijke transformatie door KCAP en ABT, gecombineerd met het harmonieuze interieurontwerp van Fokkema & Partners, heeft de Droogbak omgevormd tot een toekomstbestendig en tegelijkertijd vertrouwd thuis voor Clifford Chance Amsterdam.


Locatie: Amsterdam, Nederland
Opdrachtgever transformatie (KCAP en ABT): Allianz Real Estate
Opdrachtgever interieur (Fokkema & Partners): Clifford Chance Amsterdam
Jaar: 2016 – 2022
Status: Gerealiseerd
Programma: 12.000 m2 renovatie en transformatie van monumentaal kantoor van internationaal advocatenkantoor Clifford Chance Amsterdam, met restaurant, gemeenschappelijke ruimtes, technische ruimtes en parkeervoorzieningen
Architect: KCAP
Interieurarchitect: Fokkema & Partners
Constructeur, installatieadviseur en bouwfysisch adviseur: ABT Ingenieursbureau
Participerende partijen transformatie: Van de Poel onderzoek & advies (asbest); Bureau Monumenten en Archeologie (BMA, historisch onderzoek/waardestelling); Josephine & Co. (historisch kleurenonderzoek) Arcadis (adviseur eigenaar); Heijmans (aannemer); Jurriens (restauratie)
Participerende partijen interieur: DEV_real estate (adviseur gebruiker), Boersema (techniek, adviseur gebruiker), Smeulders Interieurgroep en Verwol Interieurbouw (realisatie interieur), Desque (projectinrichting)

Fotografie: © Bram Vreugdenhil
Tekeningen: © KCAP + Fokkema & Partners

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

KCAP is een toonaangevend internationaal ontwerpbureau gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. KCAP werd in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en wordt tegenwoordig geleid door zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans. KCAP heeft kantoren in Rotterdam (NL), Zürich (CH) en Shanghai (CN) en werkt met een staf van meer dan 125 getalenteerde internationale professionals aan een breed scala aan projecten in Europa en Azië.

Li-Anne Krol
Public Relations Manager
Tel. +31 10 7890 300
[email protected]
www.kcap.eu

 

Fokkema & Partners Architecten stelt de gebruiker centraal in haar identiteitsrijke en toekomstbestendige ruimtelijke ontwerpen. Sinds de oprichting in 1995 heeft het bureau de werkomgeving van meer dan 100.000 mensen ontworpen en openbare ruimten waaronder stadhuizen en universiteiten. De opgaven omvatten gebouwinterieurs, renovaties, gebouwtransformaties en duurzame nieuwbouwprojecten, ieder benaderd vanuit de ontwerpfilosofie de context, de mens en het grotere verhaal van een organisatie aan elkaar te verbinden. Het bureau werkt van binnen naar buiten, zoekende naar de perfecte synthese tussen materialisatie, constructie, natuur en omgeving. Welzijn en gezondheid zijn hierbij de leidende principes.

Iris de Jong
PR & Communications
T: +31 6 2917 0552
[email protected]
www.fokkema-partners.nl

 

ABT levert als onafhankelijk adviesbureau toegevoegde waarde aan de gebouwde omgeving. Voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Vanuit onze veelzijdige kennis van techniek én proces verkennen wij samen met onze opdrachtgevers de grenzen van het mogelijke. Met zo’n 300 medewerkers richten we ons op integraal advies in de kennisgebieden constructies, civiele techniek, bouwkunde en bouwfysica. Ook ontwerp-, project- en bouwplaats-management behoren tot onze specialisaties. Door samenwerking tussen deze kennisgebieden komen we tot hoogwaardige, duurzame en vernieuwende oplossingen.

Gea Peek
Communicatieadviseur
Tel. +31 15 767 6783
[email protected]
www.abt.eu

 

Website preview
Droogbak Amsterdam - KCAP
Over the past five years Droogbak, an iconic 19th century building next to Amsterdam Central Station, has been transformed into an office space for the 21...
www.kcap.eu

Bekijk onze Press Room voor meer projecten en press kits: www.kcap.eu/pressroom

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KCAP

KCAP is een internationaal ontwerpbureau, een team van meer dan 125 mensen en 25 nationaliteiten die een gemeenschappelijke missie delen. Met kantoren in Rotterdam, Zürich en Shanghai zijn we gespecialiseerd in stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, waarbij we zorg dragen voor de levenscyclus en transformatieprocessen van gebouwen, buurten en regio's. Maar in wezen ontwerpen we met een free-state-of-mind om de leefbaarheid van stedelijke omgevingen te verbeteren met de menselijke maat als onze focus. Samen creëren we voorwaarden voor vrijheid.

KCAP is in 1989 opgericht door Kees Christiaanse en in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekend internationaal ontwerpbureau met zeven Partners; Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans.

Contact

Voor meer press kits, bezoek onze press room: www.kcap.eu/pressroom

+31 (0)10 7890 300

[email protected]

www.kcap.eu